INFORMATIONSBLAD OM RENING AV MATSMÄLTNINGSKANALEN

Nästa tarmsköljningstillfälle

SHANKPRAKSHALANA

är sanskrit och betyder rening av snäckan; hela mag- och tarmkanalen. Denna reningsprocesstradition är uråldrig och beprövad. Den har förts vidare genom yogatraditionen, och är idag mer aktuell än någonsin. I Indien används den på sjukhus med ayurvedisk (natur-) medicin, där läkare och yogalärare i samarbete har nått fina resultat bland annat med den typ av sockersjuka som beror på fel levnadsstil.

Reningen görs genom att du dricker lagom varmt lättsaltat vatten (fysiologisk saltprocent), ett eller två glas åt gången. Efter varje gång görs 5 speciella tarmyogaövningar som hjälper vattnet på väg. Tarmsystemets olika "lås" öppnas därmed, vattnet spolas hela vägen genom matsmältningskanalen och sköljer helt rent i magsäck, tunn- och tjocktarm.

Kursen är bra om du har problem med magen eller som start om du vill gå ner i vikt, sluta röka eller börja med sundare matvanor.

Hela förloppet görs under ledning av en erfaren yogalärare, detta är speciellt viktigt de första gångerna. Efter reningen får du en speciell måltid som smörjer och skyddar tarmarna igen.

Det är viktigt att du i förväg inställer dig på att hålla den föreskrivna dieten, då får du fullt utbyte av reningen.

DIETEN EFTER SHANKPRAKSHALANA

FÖDOÄMNEN SOM INGÅR I DIETEN:

¤ FULLKORNSKOLHYDRATER som finns i fullkornsvete (och t.ex. graham) bovete, råg, råris, havre, korn, hirs, majs, avorioris, fullkornspasta och fullkornsbröd.

¤ PROTEINER: Sojaprodukter; sojamjölk, -grädde, -bitar med mera (ex tofu). Alla sorters Quorn (svampprotein). Alla linser, bönor, ärter, frön, nötter och mandlar. (du kan även tänka på att kombinera baljväxter med kolhydrater o vissa grönsaker för att få fullvärdigt protein: ex råris och bönor el. ärter, blomkål och svamp m.m. Om du behöver veta mer, säg till under slutet av tarmsköljningskursen, där vi kommer att gå igenom tips och råd till maten efter sköljningen.

¤ Alla GRÖNSAKER, i första hand obesprutade. Havsgrönsaker (tång och alger). Färska mjölksyrade rekommenderas!

¤ - Och "neutral" (syra och sockermässigt) FRUKT och BÄR i lagom mängd (t.ex. tomat, avokado, banan, päron, hallon, blåbär, lite russin m.m.) .

¤ OLJOR: t.ex. oliv o raps (till sallad, el. om du inte ska steka i den: helst kallpressad) och margarin från hälsokosten, eller om du hittar någon utan tveksamma tillsatsämnen, och animaliska eller härdade fetter.

VÄLJ I FÖRSTA HAND MAT MED BRA KVALITET: SOM BÅDE SER, LUKTAR OCH SMAKAR FÄRSKT OCH GOTT: Andelen råkost i din diet anpassas till om du är van vid att äta råkost, om du har tid att tugga den ordentligt eller kan mixa den eventuellt. Undvik i största mån vitt mjöl och andra raffinerade produkter som vit pasta och polerat ris samt mat med konstiga tillsatsämnen. Var försiktig med mycket stekt, fet eller salt mat. Som alternativ till vitt salt kan du pröva tamari, miso eller en god vegetarisk buljong från hälsokosten. Färska kryddor eller andra goda kryddor och ex. citron och vitlök i måttlika mängder kan ersätta en del av saltet. När du inte längre är lika beroende av salt, fett och raffinerat socker, träder de andra råvarornas egen smak tydigare fram. Ät färsklagad mat så ofta det går. Begränsa din konsumtion av helt nybakat jäst bröd, under de första dagarna. Tänk såhär: det jag skulle vilja ge en baby, kan jag lugnt äta. Den enda skillnaden är att du kan tugga och har alla dina smak-erfarenheter i bagaget, använd det på så sätt att du ger dig tid att smaka på maten du äter, som en väg till att njuta av stunden, och samtidig hjälpa matsmältningen. Ät helst bara när du är hungrig (kroppen behöver o kan tillgodogöra sig maten bättre). En god, vacker, ren, lättsmält, förnuftig, näringsrik och enkel diet = en fröjd för sinnena: syn, doft och smak, i gott sällskap, ger oss det vi behöver och vi blir garanterad nöjdare i både kropp och själ.

DE FÖRSTA 5-10 DAGARNA EFTER RENINGEN UNDVIKER DU:

¤Kött, fisk och ägg

¤Mjölkprodukter (mjölk, fil, ost, grädde, smör med mera)

¤Socker (även råsocker, honung, sirap, raffinerat fruktsocker med mera)

¤Kaffe och te med koffein eller tein i, t.ex. även grön te (lagom stark örtte går bra)

¤Tobak, alkohol, medicin*(Obs se nedan) och droger

¤Jättestarka kryddor (det som är lugnt för munnens slemhinner brukar vara ok, så s m a k a av, eller på (-: det du tar in)

¤Frukt som antingen är mycket söt (ex dadlar) eller mycket syrlig (ex stora mängder citrusfrukt). Vid behov kan denna 5-10 dagars period förlängas. När du igen lägger till mjölkprodukter i din mathållning är det lämpligt att börja med yoghurt och fil t.ex. - eller får och getmjölksprodukter som anses lättare att smälta för folk som inte tål mjölkprodukter så bra. All övrig information, individuella råd, tips och inspiration ang. mat med mera som du kan behöva får du på kursen eller ring innan.

* Om du äter viktiga mediciner, sök råd hos den ansvariga yogaläraren och din läkare beträffande dosering etc.

PRAKTISKA UPPLYSNINGAR:

Du förbereder dig genom att fasta eller bara ta lite flytande kvällen innan, ät ingen fast föda efter kl 14 dagen innan reningen.
Om du har möjlighet så se också till att vara utvilad till kursdagen.
Reservera helst hela dagen till reningen, du kan vara trött efteråt ändå.
Om du är van att dricka mer än 3 koppar kaffe om dan, kan det vara en god idé att trappa ner dagarna innan reningen.

Kursen hålls på Glasmästaregatan 6 c eller i annan lokal som du får veta när du anmäler.
Vi börjar kl 10 eller 11 och slutar individuellt 6-8 timmar efter.
Ta med dig (eller på) bekväma kläder som du kan röra dig fritt i, och glöm inte en extra varm tröja och ett par raggsockor evt. också inneskor, så att du kan hålla dig varm.

Kostnaden för hela kursen inkl. en måltid enligt program.
Betalning kan ske när du kommer eller i förväg på postgiro 459 79 41 - 6 .

Om du har ytterligare frågor tveka inte att ringa mig på 070-4 89 26 68, lämna ditt nr. om jag inte är där, så ringer jag tillbaka.

Hjärtligt välkommen!

Vänliga Hälsningar

Synne

Hem