Jala Neti

Instruktioner till nässköljning

 1. Blanda saltvattnet
  Den medföljande kannan rymmer ca. tre deciliter . För att få rätt mängd salt ska du ta 3 ml (eller 3 gram) salt, motsvarar ca. en struken tesked. Personligen föredrar jag havssalt, både når det gäller smak o innehåll. Om du köper det helt grova, kan du. köra det i mixer, så det lättare lösas i vattnet. I nödfall går alla sorter natriumklorid.
  Koka upp lite vatten och häll ungefär 1 dl över saltet.
  Fyll upp med 2 dl kallt vatten till kroppsvarm temperatur (ca. 40 grader). Du kan pröva med att hälla lite på handleden.
 2. Håll huvudet rätt
  Luta huvudet framåt över tvättstället, vrid sedan ansiktet 90 grader tills linjen mellan pannan och hakan hamnar ca. lodrätt. Öppna munnen och börja andas genom den. Sätt in pipen i ena näsborren, så att det sluter tätt och inget vatten kommer ut ur den näsborren du häller in i. Tryck inte så hårt att du sluter till framför pipen inne i näsborren. Pröva dig fram med huvudets ställning och ha tålamod, det tar en liten stund för vattnet att rinna genom näshålan och ut genom andra näsborren. Om det rinner ner i halsen har du huvudet för långt bakåt.
 3. Om vattnet efter flera försök inte rinner igenom
  Är du täppt i näsan så ställ dig upp och slappna av en liten stund, andas genom näsan och försök igen, allt som oftast går det bra efter en liten stund. Eller försök med andra sidan först.
 4. Om det svider
  Orsaken kan vara att du har fel saltmängd, för lite salt brukar vara värre än för mycket.
 5. Att låta slemhinnan bli lagom torr
  Efter att ha hällt ungefär halva kannan genom ena näsborren och halva genom den andra, snyter du dig försiktigt, gärna genom en näsborre i taget.
  Det är viktigt att du sedan håller huvudet ordentligt neråt under ca. 5 sekunder 3 gånger och lyfter upp det emellan. Fortsätt att snyta försiktigt även åt sidorna samtidigt som du håller för en näsborre i taget, så att allt överskjutande vatten efterhand töms ur näsborrarna och endast en behaglig lagom fuktighet stannar kvar. Om du kan yoga och andningsövningar som huvudstående, blåsbälgen och växelandningen är de utmärkta att avsluta nässköljningen med.

Hemsidesadress: http://www.yogaforalla.org